Nu ze voor het eerst in jaren Cuba mocht verlaten, werd de kritische blogster Yoani Sánchez bij aankomst in Brazilië direct uitgejouwd door een groep tegenstanders. “Ik moet toegeven dat ik daarvan genoot, want het gaf mij de gelegenheid te zeggen dat het mijn droom is dat mensen in mijn land zich ooit ook op deze manier publiekelijk kunnen uitdrukken, zonder represailles”, schrijft ze op haar blog Generacion Y.

Yoani Sánchez

Onder de versoepelde reisregels die president Raúl Castro vorige maand invoerde kreeg Prins Claus Prijs-winnares Sánchez tot haar eigen verbazing een paspoort.

Haar drie maanden durende rondreis over de wereld is gisteren begonnen in Brazilië en ze zal ook Nederland aandoen om eindelijk de in 2010 aan haar toegekende Prins Claus Prijs in ontvangst te nemen.

Gevaarlijke kritiek
Yoani Sánchez bekritiseert via Twitter en haar wereldwijd gelezen blog Generacion Y het Castro-regime op Cuba. Geen geheel ongevaarlijke bezigheid, want vrijheid van meningsuiting op Cuba wordt niet erg op prijs gesteld als die mening anders is dan die van de Castro-brothers.

Ze wordt naar eigen zeggen dan ook constant geïntimideerd en is ook meerdere malen vastgehouden op het politiebureau.

Uitgejouwd in Brazilië
Op de Braziliaanse vliegvelden van Salvador en Recife stonden sympathisanten haar op te wachten, maar ook militante communisten die haar uitjouwden.

Daar genoot Sánchez van, want volgens haar bewijst dat protest hoe een democratie en vrijheid van meningsuiting behoren te functioneren.

Mislukte revolutie
De cyberactiviste krijgt op haar rondreis langs onder meer Nederland, Duitsland, Argentinië, Italië en Spanje volop de gelegenheid om haar kritiek op Castro&Castro te uiten en te vertellen over de enorme armoede die heerst op Cuba.

Sánchez vindt dat de Cubaanse regering moet erkenning dat de revolutie die juist bedoeld was voor de armen, is mislukt.

Hervormingen te langzaam
Sánchez stelt met vele andere critici dat de hervormingen die na het aftreden van Fidel Castro in 2008 wel degelijk zijn ingezet door zijn broer Raúl veel te langzaam gaan.

De gebroeders Castro

Volgens de dissidente blogster is de economische vrijheid nog altijd te beperkt, zijn de belastingen véél te hoog en is er geen vrijheid van meningsuiting, ondanks dat ze al jaren naar hartenlust kan twitteren en bloggen.

Traag internet
Ook is het moeilijk toegankelijk en trage internet haar een doorn in het oog, want ondanks de ingebruikname van een nieuwe glasvezelkabel vanuit Venezuela vorige maand is het internet op Cuba nog steeds van een snelheid uit de vorige eeuw.

Sánchez twitterde na aankomst in Brazilië dan ook direct enthousiast over de snelheid van het internet daar: “Waooo…que conexión más rapida”.

Status quo onder Raúl Castro
Al met al is dat bloggen en rondreizen natuurlijk hartstikke fijn voor Yoani Sánchez persoonlijk, maar het zal weinig veranderen aan de toestand op Cuba zelf. Van interne kritiek en internationale druk hebben de nu hoogbejaarde gebroeders Castro zich zelden iets aangetrokken.

Het is dan eigenlijk ook een beetje een status quo tot de 82-jarige president Raúl Castro en zijn oudere broer Fidel overlijden. Dan zal volgens Sánchez het hele systeem op Cuba in elkaar storten en ik denk dat ze daar groot gelijk in heeft.

Lees hier meer over de versoepelde reisregels voor Cubanen, die grotendeels een wassen neus zijn.