Beste Britten, willen jullie gewoon Brits blijven of misschien Argentijns worden terwijl jullie de taal niet spreken en helemaal niks hebben met de latino-cultuur? De ruim 3000 bewoners van de Falkland eilanden beslissen zondag en maandag in een referendum dat ze Brits zullen blijven. Tot grote woede van Argentinië.

De Argentijnse regering ziet de Britse zeggenschap over las Islas Malvinas als kolonialisme en vindt het onrechtvaardig om het al bijna twee eeuwen voortslepende conflict via een referendum op te lossen. De bewoners zijn immers allemaal Brits. En zelfs het klimaat is Brits. Want op de Falklands is het altijd koud en nat.

Image

De Argentijnse presidente Cristina Fernández eiste begin januari in een open brief aan de Britse premier Cameron de Islas Malvinas terug. Ze wees daarbij op alle VN-resoluties die Argentinië en Groot-Brittannië oproepen het onderling eens te worden. De bewoners van de Falklands zijn in de ogen van de Argentijnse regering helemaal geen partij in het conflict.

Langslepend conflict
De Britten stichtten in 1765 voor het eerst een nederzetting op de eilandengroep voor de zuidkust van Argentinië. Maar toen de Argentijnen enkele decennia jaren later onafhankelijk werden van Spanje claimden zij de eilanden.

Uiteindelijk leidde dat in 1982 tot de uitbraak van de Falkland oorlog. Duizenden Argentijnse militairen bezetten toen de eilanden, maar uiteindelijk bleken de Britse troepen na 72 dagen van bloedige gevechten te sterk.

‘Britten willen conflict niet oplossen’
De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman stelt in aanloop naar het referendum dat de Britten ‘nooit een mogelijkheid hebben gemist om een mogelijkheid te missen  voor de oplossing van het soevereiniteitsconflict’.

Volgens Timerman kunnen de bewoners ook onder Argentijnse zeggenschap gewoon hun leven blijven leven, Engels blijven spreken en hun Britse paspoort houden. Maar bewoners kunnen niet exclusief toegang hebben tot olie, visgebieden en andere natuurlijke hulpbronnen die van alle Argentijnen zijn.

Kale vlaktes
Dat gaat dan meer om het principe dan om de daadwerkelijke waarde, want behalve dat kleine beetje olie en de vis bestaan de eilanden zelf bijna uitsluitend uit kale vlaktes waar niks wil groeien.

Image

Maar kale vlaktes of niet na het referendum zullen de Falkland eilanden voor Argentinië nog altijd het belangrijkste internationale strijdpunt zijn.

Of zoals een Argentijnse hoogleraar het ooit verwoordde: “De claim op de Malvinas is een deel van onze nationale identiteit. Het is in feite het enige dat ons verdeelde land verenigt.”