De linkse regering van Rafael Correa kan de ‘imperialistische’ VS opnieuw een hak zetten door klokkenluider Edward Snowden asiel te verlenen. De man die het Amerikaanse PRISM-programma openbaar maakte vroeg zondag in Moskou asiel aan in Ecuador. Minister Patiño van Buitenlandse Zaken liet duidelijk doorschemeren de asielaanvraag in te willigen.

“We gaan de aanvraag serieus bestuderen. De beslissing zal alles te maken hebben met de vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van burgers over de hele wereld”, zei Patiño tegen journalisten in Vietnam waar hij nu op bezoek is. “Principes en mensenrechten zijn voor ons belangrijker dan nationale belangen”, voegde hij daar aan toe.

Anti-Amerikaans
Het is niet de eerste keer dat het nietige Ecuador de VS dwarszit. Al vrij snel nadat Correa in 2006 aan de macht kwam nam hij het besluit om de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ecuador te sluiten. Opvallend genoeg bedreven de Amerikanen juist vanuit die basis in de Stille Oceaan spionage.

Image

Het asiel dat Wikileaks-oprichter Julian Assange vorig jaar is verleend, was tot nu het hoogtepunt van het Amerikaantje pesten. Door hem in de Ecuadoraanse ambassade in Londen te houden, ontloopt hij rechtsvervolging in de VS.

Pers(on)vrijheid
Links Latijns-Amerika is de bemoeienis en het ‘imperialistische’ gedrag van de VS zat. Zo werd de kritiek die de Amerikaanse regering uitte op de omstreden nieuwe mediawet in Ecuador dit weekend met een enorme jijbak beantwoord door Correa:

“Als er ergens geen persvrijheid is, dan is het wel in de VS. Daar worden journalisten dag en nacht afgeluisterd. De Amerikanen moeten de Ecuadoraanse soevereiniteit respecteren.”

Bij een openluchtconcert in Cuenca waar ik gister was riep een band die protestliederen speelt Assange, Manning en Snowden al uit tot helden die de Amerikaanse verdeel-en-heers-mentaliteit blootleggen met luidkeelse instemming van de duizenden aanwezige jongeren.

Dreigende taal VS
Maar Ecuador zou wel een hele grote broek aantrekken als ook de asielaanvraag voor Snowden wordt ingewilligd. Dat is een veel directere obstructie van de Amerikaanse rechtsgang dan bij Assange en dat zal Correa misschien wel duur komen te staan.

De VS heeft Ecuador en ook Cuba, Rusland en Venezuela al gewaarschuwd geen hulp te verlenen aan Snowden. Een mogelijke consequentie voor Ecuador zou het intrekken van het gunstige handelsverdrag kunnen zijn. Ecuadoraanse exporteurs hoeven nu geen belasting te betalen voor hun goederen naar de VS.

Uitleveringsverdrag niet van toepassing op politieke zaken
Ecuador heeft een uitleveringsverdrag met de VS, maar dat is niet van toepassing op aanklachten met een politiek karakter. Minister Ricardo Patiño reageert maandagmiddag vanuit Hanoi op de asielaanvraag van Snowden.

Assange Patino

Bij Assange deed Ecuador twee maanden over de beslissing. Aangezien deze asielaanvraag van Snowden ongetwijfeld goed is voorgekookt door Wikileaks zal het besluit nu wel eens veel sneller kunnen vallen. Misschien vandaag al. Al is het waarschijnlijker dat Patiño vanmiddag op een uitgebreide persconferentie in Vietnam alleen maar zal herhalen dat Ecuador de aanvraag serieus gaat bestuderen.

—————————————————————————————————————–

Meer horen hierover?

– Mijn bijdragen op BNR zijn hier (bij Tom van ’t Hek) en hier (bij Petra Grijzen) te beluisteren
– Klik hier voor mijn helaas eenmalige bijdrage in het Radio 1-journaal 
– Het hele korte kwootje na een opname van 10 minuten met Editie NL is hier terug te kijken (‘Is Ecuador de nieuwe Save Haven’?)