Een spectaculaire uitbarsting van de Ecuadoraanse vulkaan Tungurahua dit weekend. En hoewel ‘De Vuurnek’ hemelsbreed zeker 200 kilometer van Cuenca verwijderd is, lag ook onze tuin zondagochtend onder een laagje vulkaanas.


Na twee kleine uitbarstinkjes eerder op de dag vond om 17.45 uur zaterdagmiddag lokale tijd een stevige eruptie plaats die een aswolk tot liefst 10 kilometer hoog veroorzaakte.

Nu heerst nog altijd code oranje in het gebied, wat betekent dat er nog altijd gevaar heerst voor een nieuwe uitbarsting. De dorpjes Chacauco, Chambiato, Cusúa en Pillate zijn dan ook geëvacueerd. Slachtoffers zijn er voor zover bekend niet gevallen.

Uitbarsting Tungurahua

De dichtbij de actieve vulkaan gelegen populaire toeristenplaats Baños hoeft niks te vrezen en omdat het beschut ligt achter een hoge wand ligt er zelfs geen vulkaanas. Die as ligt uiteraard wel heel dik in het gebied tussen Tungurahua en de stad Riobamba. Maar daar is het niet bij gebleven. De as heeft maar liefst vijf provincies in Ecuador bereikt.

Ook bij mij in het hemelsbreed zeker 200 kilometer verderop gelegen Cuenca werden we zondagmorgen verrast door een laagje vulkaanas in de tuin en op de auto. Uit voorzorg waren de vliegvelden van Cuenca en Quito de hele dag dicht.

Vulkaanas in de tuin

Iedereen in de gebieden waar de as is terechtgekomen wordt aangeraden een bril en lichaamsbedekkende kleding te dragen en een vochtig doekje voor de neus te houden.

Maar uw correspondent leest die tips nu pas en is de hele middag als een ware Tarzan met ontbloot bovenlijf in de tuin aan het werk geweest. Misschien voortaan toch ook maar op zondag de krant lezen en een TV-uitzendinkje meepikken…