Onder de nieuwe mediawet in Ecuador is voor het eerst een stevige boete uitgedeeld. De krant El Universo, aartsvijand van president Correa, moet 2% van de kwartaalinkomsten betalen én rectificeren vanwege een cartoon met ‘een ongefundeerde bewering’. Volgens de tekenaar is hier sprake van “machtsmisbruik en een boodschap van intimidatie.”

Image

‘Eén tekening heeft meer zeggingskracht dan duizend onware woorden’
In de bewuste cartoon wordt volgens de door de regering-Correa ingestelde mediatoezichthouder ‘Superintendencia de la Información y Comunicación’ ten onrechte gesuggereerd dat bij een inval van de fiscale politie bij journalist en oud-vakbondsleider Fernando Villavicencio documenten in beslag zijn genomen die corruptie aantonen.

Villavicencio tegen wie een rechtszaak loopt vanwege het hacken van de mailadressen van president Correa en vice-president Glas beweert dat op computers en mobieltjes die in beslag zijn genomen bewijzen stonden voor corruptie van de overheid. Volgens de mediawaakhond had de cartoonist die bewering duidelijk als citaat van Villavicencio moeten aangeven.

Nu hij dat niet heeft gedaan is het imago van de fiscale politie beschadigd: “Eén tekening heeft meer zeggingskracht dan duizend onware woorden”, zegt baas Carlos Ochoa van de Superintendencia.

Rechtszaak tegen Villavicencio
Bovendien wijst hij er op dat media onder de nieuwe wet geen positie mogen innemen over de schuld of onschuld van een verdachte zolang de zaak in onderzoek is.

Tegen Fernando Villavicencio loopt een rechtszaak vanwege het hacken van de mailadressen van president Correa en vice-president Jorge Glas. “Niemand zegt dat meneer Bonilla geen karikaturen meer mag maken, maar hij mag geen onjuiste informatie publiceren.”

Daarom krijgt El Universo een boete van 2% van alle gefactureerde inkomsten over het laatste kwartaal van 2013 en moet cartoonist ‘Bonil’ zijn karikatuur rectificeren.

Inbreuk op persvrijheid
De tekenaar Xavier Bonilla die al eerder overhoop lag met president Correa noemt de boete ‘machtsmisbruik en een boodschap van intimidatie’. Hij heeft al aangegeven dat de rectificatie waartoe hij gedwongen is ‘een grote verrassing’ gaat worden. Voor uiterlijk 6 februari wordt die cartoon geplaatst in El Universo. Maar ondertussen gaan hij en zijn krant ook in beroep tegen de straf.

Bonil

Volgens de Ecuadoraanse journalistenbond UNP betekent deze boete een inbreuk op de persvrijheid en is ‘Bonil’ het eerste slachtoffer van de nieuwe mediawet. Met de straf werkt de Superintendencia ook zelfcensuur in de hand, stelt de UNP. Journalisten en cartoonisten zullen zich wel twee keer achter de oren krabben voordat ze kritische stukken te plaatsen met de dreiging van torenhoge boetes op de achtergrond.

Uiteraard bemoeit ook president Correa zich met de zaak, want hij vecht een langlopende vete uit met oppositiekrant El Universo. “Gelukkig hebben we een mediawet die voorkomt dat beslissingen worden genomen in krantenkoppen en niet in de rechtszaal. Ook een leugenachtig tekeningetje is een leugen.”

Nadeel van de twijfel
“Er bestaat nog altijd een soort van vrijheid van meningsuiting onder het regime van Rafael Correa: alleen de vrijheid die toelaat”, zegt voorzitter Claudio Paolillo van de Organisatie voor Persvrijheid en Informatie in Ecuador “En dat is natuurlijk geen vrijheid, maar onderdeel van een dictatoriaal systeem.”

En hoewel dat sterk overdreven is, slaat het voordeel van de twijfel over deze nieuwe mediawet bij mij op deze manier ook langzaam om in het nadeel van de twijfel. Maar gelukkig laait het debat over de mediawet nu wel weer in alle hevigheid én vrijheid op in alle kranten.

———————————————————-
Lees hier meer over de omstreden Ecuadoraanse mediawet:
Human Rights Watch geeft Ecuador er weer van langs
Omstreden mediawet Ecuador aangenomen
Pers(on)vrijheid in Ecuador