Oranje-tegenstander Chili besliste woensdagavond pas in het laatste kwartier de vriendschappelijke wedstrijd tegen Noord-Ierland. Door doelpunten van de invallers Vargas en Pinilla werd het 2-0. En net als vrijdag tegen Egypte zorgde Barcelona-speler Alexis Sánchez voor de assists. Ook Argentinië en Uruguay wonnen hun oefenpotjes tegen respectievelijk Trinidad en Tobago en Slovenië. En mijn eigen Ecuador speelde knap gelijk tegen Engeland.

Image

Chili – Noord-Ierland 2-0
79′ Eduardo Vargas 1-0
82′ Mauricio Pinilla 2-0

De defensie van Chili zag er gisteravond heel wat degelijker uit dan vrijdag tegen Egypte toen de ploeg van Jorge Sampaoli na ruim een kwartier spelen met 2-0 achter stond. Nu kwam de verdediging nauwelijks in de problemen, maar aanvallend stelde het zeker in de eerste helft allemaal weinig voor. Al kwam dat vooral omdat de Chilenen niet met hun sterkste elftal begonnen.

Pas toen ver in de tweede helft Alexis Sánchez, Eduardo Vargas en de wonderbaarlijk snel van zijn blessure herstelde sterspeler Arturo Vidal het veld in kwamen kreeg Chili echt een overwicht. Voor Nederland wordt het op 23 juni vooral oppassen met Sánchez, want met twee splijtende passes zorgde hij opnieuw voor het verschil. Bekijk zijn assists en de doelpunten in onderstaande video.

Dat Vidal slechts 28 dagen na zijn knie-operatie alweer zijn eerste minuten kon maken was een grote verrassing. “Hij is erg snel hersteld”, zei bondscoach Sampaoli na afloop van de wedstrijd. “Hij drong er zelf steeds op aan om mee te spelen in dit duel”. En ondanks dat de coach daar in eerste instantie zijn twijfels over had, liet hij hem toch invallen in deze laatste oefenwedstrijd van Chili voor het begin van het WK.

Opstelling Chili (3-5-2):
Herrera – Rojas, Silva, Medel (77′ Vidal) – Mena, Carmona (59′ Aránguiz), Diaz (85′ Gutiérrez), Isla, Valdivia (77′ Pinilla)- Paredes (60′ Sánchez), Orellana (59′ Vargas)

Argentinië – Trinidad en Tobago 3-0
45′ Palacio
51′ Mascherano
64′ Rodríguez

Zonder echt indruk te maken won Argentinië gisteravond van Trinidad en Tobago. Sterspeler Lionel Messi speelde goed, maar wist ondanks enkele behoorlijke kansen niet te scoren tegen de zwakke tegenstander. De Argentijnen speelden wel duidelijk met de handrem er op om blessures te voorkomen. Toch moesten Demichelis en Palacio het veld licht gehavend verlaten, maar hun blessures lijken mee te vallen.

“Het was belangrijk om goed te spelen en te winnen”, zei coach Alejandro Sabella “We hebben een hele aanvallende ploeg, in de eerste helft hadden we wel 6 of 7 goals kunnen maken.” Sabella liet verder weten dat het oefenduel voor een aantal spelers vooral belangrijk was om ritme op te doen: “Sommige jongens hadden al sinds 11 mei geen hele wedstrijd meer gespeeld.”

Opstelling Argentinië (4-3-3):
Romero – Rojo, Demichelis (46′ Biglia), Fernández, Campagnaro – Di María (63′ Pérez), Mascherano (70′ Álvarez), Gago (46′ Basanta) – Messi, Palacio (Fernández), Lavezzi (56′ Rodríguez)

Uruguay – Slovenië 2-0
37′ Cavani 1-0
76′ Stuani 2-0

In hun laatste oefenwedstrijd voor het WK wist Uruguay opnieuw te winnen en komt de echte vorm ook steeds dichterbij. En die is nodig ook, want de Uruguyanen zitten in een ijzersterke groep met Italië, Engeland en Costa Rica.

Edinson Cavani opende met een knappe kopbal de score. Invaller Stuani zorgde een kwartier voor tijd voor de tweede goal. De grote uitblinker van het vorige WK – Diego Forlán – speelde iets beter dan afgelopen vrijdag tegen Noord-Ierland, maar toch is het voor Uruguay echt te hopen dat Luis Suárez op tijd fit is.

Cavani

Opstelling Uruguay (4-4-2):
Muslera – Cáceres, Godín (46′ González), Lugano, Pereira (46′ Fucile) – Rodríguez (75′ Pereira), Arévalo, Gargano (46′ Giménez 81′ Coates), Ramírez (46′ Stuani) – Forlán, Cavani

Ecuador – Engeland 2-2
8′ E. Valencia 1-0
29′ Rooney 1-1
51′ Lambert 1-2
70′ Arroyo 2-2

Ecuador speelde in de laatste oefenwedstrijd voor het WK knap gelijk tegen Engeland. In Miami werd het 2-2 en dat is een enorme opsteker na de kansloze 3-1 nederlaag tegen México afgelopen weekend. Ook al traden de Engelsen niet aan in de sterkste opstelling, net als Nederland eerder al naliet tegen Ecuador. 

Image

Enner Valencia – niet te verwarren met Manchester United-speler Antonio Valencia – maakte al in de 7e minuut de 1-0. Nog in de eerste helft frommelde Wayne Rooney de gelijkmaker achter de wederom blunderende Ecuadoraanse keeper Máximo Banguera.

Vlak na rust bracht Ricky Lambert de Engelsen op voorsprong en in de 69e minuut zette invaller Michael Arroyo met een prachtig afstandsschot de eindstand op het scorebord.

Opwindende wedstrijd
Ecuador speelt vrijwel altijd alles-of-niets. Ook tegen Engeland trokken de Ecuadoranen weer energiek en zonder al te veel overleg ten aanval en was het tegelijkertijd regelmatig paniek achterin.

“De Ecuadoraanse aanval compenseert de defensieve zwakte”, kopt de krant El Telégrafo dan ook. Het werd daardoor wel een opwindend oefenpotje in een helaas vrijwel leeg Sun Life Stadium in Miami Gardens.

Aanslag op sterspeler Valencia
Sterspeler Antonio Valencia overleefde tegen het einde van de wedstrijd nog een aanslag die vergelijkbaar was met die van de Ghanees Sumaila afgelopen zaterdag tegen Arjen Robben. Valencia reageerde net als Robben woedend na de roekeloze tackle van zijn tegenstander Raheem Sterling.

Maar waar de scheidsrechter in Rotterdam de kaarten op zak hield werden gisteravond in de VS zowel Sterling voor zijn keiharde overtreding als Valencia vanwege zijn agressieve reactie van het veld gestuurd.

Aangezien rode kaarten niet meegenomen worden naar het WK is Valencia er gewoon bij in de eerste wedstrijd tegen Zwitserland. De andere tegenstanders van Ecuador in de groepsfase zijn Honduras en Frankrijk. Er is hier dan ook redelijk optimisme dat ‘La Tri’ in elk geval de tweede ronde haalt en dan wacht waarschijnlijk het Argentinië van Lionel Messi.

Opstelling Ecuador (4-4-2):
Ecuador: Máximo Banguera – Juan Carlos Paredes (91′ Gabriel Achilier), Jorge Guagua, Frickson Erazo, Walter Ayoví – Cristhian Noboa (50′ Edison Méndez), Carlos Gruezo (90′ Luis Fernando Saritama), Antonio Valencia (rood 79′), Jefferson Montero (68′ Michael Arroyo) – Enner Valencia (83′ Renato Ibarra), Felipe Caicedo (46′ Joao Rojas)

Opstelling Engeland (4-5-1)
Ben Foster – Chris Smalling, Phil Jones, Luke Shaw (74′ John Stones), James Milner – Ross Barkley (84′ Jordan Henderson), Jack Wilshere (87′ Adam Lallana), Frank Lampard, Wayne Rooney (65′ Reheem Sterling – rood 79′), Alex Chamberlain (63′ John Flanagan) – Rickie Lambert