Reddingshond Dayko heeft zijn geslaagde zoektochten naar overlevenden moeten bekopen met zijn eigen dood. In het grotendeels in puin liggende Pedernales heeft de hond volgens verschillende media zeven mensen weten te vinden, maar hij overleed aan uitdroging. De brandweer van bergstadje Ibarra waar de labrador vandaan komt, heeft hem eervol begraven.

image1(10)

“Onze viervoetige vriend heeft zijn leven gegeven bij het verrichten van zijn taak. Dank Dayko voor je heroïsche werk in Pedernales en bij andere noodsituaties waar je werd ingezet”, laat de brandweer in een schriftelijke verklaring weten.

Dayko werd na dagen van zoeken in het puin bij temperaturen oplopend tot ver boven de 30 graden onwel en werd daarom overgebracht naar Ibarra. Daar is nog geprobeerd hem weer op te lappen, maar hij bleek te verzwakt.

De reddingshond wordt intussen ook volop geëerd op radio, TV en vooral op de sociale media, terwijl de brandweer intussen de kritiek krijgt niet goed voor de hond te hebben gezorgd.

De aardbeving voor de Ecuadoraanse kust van afgelopen zaterdagavond heeft aan zeker 588 mensen het leven gekost, ruim 25.000 mensen zijn dakloos geworden en naar schatting zo’n 350.000 mensen in het gebied hebben hulp nodig in de vorm van water, voedsel en medische verzorging.