“Jorge Zorreguieta is al duizend keer naar Nederland gereisd om zijn dochter, Beatrix en de rest van de koninklijke familie te bezoeken. Erg hypocriet als hij er tijdens de inhuldiging niet bij mag zijn” of “Haar vader is en blijft een moordenaar”. Argentijnen zijn ernstig verdeeld over de afwezigheid van vader Zorreguieta bij de inhuldiging van Guillermo Alejandro, zoals Willem-Alexander hier zo mooi heet.

Image

Net zoals ‘De Nederlander’ volgens toekomstig koningin Máxima niet bestaat, bestaat ook ‘De Argentijn’ niet. Er is een stroming die stelt dat Jorge nooit ergens voor is veroordeeld en dat het geen misdrijf is om in overheidsdienst te zijn geweest tijdens de dictatuur, maar een ander deel vindt hem een grote boef en daarmee zijn mooie blonde dochter eigenlijk ook.

Nieuwe aangifte tegen Zorreguieta
Er is onlangs ook opnieuw aangifte gedaan tegen de minister van Landbouw tijdens het regime van dictator Videla. Maar Jorge Zorreguieta blijft volhouden dat hij pas achteraf gehoord heeft van de naar schatting 30.000 ‘verdwijningen’.

Erg onwaarschijnlijk concludeerde professor Baud al in 2001 voorafgaand aan het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima. Hopelijk leidt deze nieuwe aangifte daadwerkelijk tot een strafzaak waarin duidelijk wordt wat de rol van Zorreguieta precies is geweest.

De linkse krant Página/12 die een ware kruistocht voert tegen de voormalige leden van de Videla-regering, volstaat vandaag dan ook met een summier nieuwsberichtje over de aanstaande Nederlandse koningin en verwijst in de eerste zinnen direct naar het besmeurde verleden van haar vader.

Trots op koningin Máxima
De grote kranten en TV-stations in Argentinië berichten juist wél vol trots over Máxima. Zo herinnert Clarín ons er nog maar even fijntjes aan dat de Argentijnse veruit het populairste lid is van het Nederlandse Koningshuis.

En laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk ook een sprookje dat een ‘gewoon’ burgermeisje ineens Koningin wordt van een land aan de andere kant van de wereld en daar ook nog eens enorm geliefd is.

Verbazing en jaloezie
Maar bij veel Argentijnen die ik vandaag gesproken heb, proef ik ook een verbazing over hoe ze dat geflikt heeft die bijna overgaat in afgunst. Van zo’n leven als prinses en straks als koningin in een paleis droomt immers bijna elk klein meisje en ook deze volwassen vrouw:

Tweet Máxima

Máxima heeft met een omstreden vader die droom waargemaakt en al die andere Argentijnse diva’s niet. Zelfs presidente Cristina Fernández, de misschien wel grootste diva, gaat volgens een twitteraar dood van jaloezie en zal ongetwijfeld een titel voor haarzelf verzinnen die haar weer minimaal op gelijke hoogte brengt met Máxima.

Onbegrip over monarchie
Ook bij het koningschap zelf worden vraagtekens gezet: “Máxima richt eerst maar eens een politieke partij op en win de verkiezingen”, zo luidt een commentaar op een artikel in La Nacion. Veel Argentijnen kunnen maar niet begrijpen waar een koning en koningin voor dienen. Zulke middeleeuwse praktijken in een vooruitstrevend land als Nederland zijn overigens voor vrijwel álle Latijns-Amerikanen die ik ken een raadsel.

Zoals het voor mij een raadsel blijft om iemand die deel heeft uitgemaakt van zo’n verderfelijk regime vrolijk te ontvangen op familiefeestjes en bij de doop van toekomstig koningin Catharina-Amalia. Maar op 30 april zal Máxima het in elk geval opnieuw zonder haar vader moeten stellen en zal ik niet ontroerd raken als ze dáár een traantje om moet laten.