Wat doen we in Nederland na een ramp? Een werkgroep instellen die na een paar maanden onderzoek met een dik rapport komt vol ingewikkeld geformuleerde aanbevelingen. Dat is precies wat er in Brazilië ook gaat gebeuren na de horrorbrand in Santa Maria, want de paaldansclubs moeten natuurlijk wel veilig zijn tijdens het WK Voetbal met al dat Gijpvolk in het land. 

Het Braziliaanse Congres heeft gisteren een werkgroep ingesteld die een nieuwe landelijke wet moet schrijven met veiligheidsvoorschriften voor uitgaansgelegenheden. Vooral ook met het oog op het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen twee jaar later, al benadrukken de verantwoordelijk minister en de FIFA dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid tijdens die mega-evenementen.

Image

Handschoenen tegen brandwonden
De band Gurizada Fandangueira die zaterdagnacht optrad in nachtclub Kiss was zich duidelijk bewust van het risico, want hun technici droegen handschoenen om brandwonden te voorkomen.

Het is letterlijk spelen met vuur als je spotgoedkoop buitenvuurwerk van zegge en schrijven 95 eurocent gebruikt in een propvolle zaal waar het plafond is ingepakt met brandbaar materiaal en er maar één uitgang is.

De aanbevelingen van de commissie Meesterburrie
De werkgroep die nu aan de slag gaat kan dus vrij rap met dezelfde aanbevelingen komen als de commissie Meesterburrie na een kwartiertje logisch nadenken.
 
1) Binnen buitenvuurwerk gebruiken, dat mag niet!
2) Het plafond inpakken met zeer brandbaar materiaal mag niet!
3) Eén uitgang voor meer dan duizend mensen is te weinig, dus dat mag niet!
4) Goedkope brandblussers ophangen die het niet doen, mag niet!
5) En oh ja, mensen tegenhouden als er toch brand uitbreekt mag ook niet!

Maar de werkgroep zal er ongetwijfeld máánden over doen om deze logische conclusies in ambtelijk Portugees op te schrijven.

Brandweercontroles
Veel effectiever zijn dan ook de grootscheepse veiligheidscontroles die de brandweer overal in Brazilië gelijk is begonnen met carnaval in aantocht. Dat heeft al geleid tot het sluiten van tientallen bars, discotheken en andere uitgaansgelegenheden.

Nachtclub Kiss met z’n niet-functionerende brandblussers en z’n gebrek aan nooduitgangen was voor het laatst geïnspecteerd in augustus 2011.

Paaldansclubs
Voetballegende en creditcardverkoper Pelé vindt nu ook dat veiligheid absolute topprioriteit moet krijgen, twitterde hij gisteren. Het is natuurlijk ook van het grootste belang dat Sepp Blatter en alle andere voetbalproleten over anderhalf jaar veilig naar de zo door René van der Gijp geliefde paaldansclubs kunnen gaan.

Image

Lees hier de zeer heldere reconstructie van de BBC van hoe het zo mis heeft kunnen gaan in nachtclub Kiss.