Eten kunnen ze wel die Ecuadoranen, maar sparen nauwelijks. Gemiddeld gaat een kwart van het inkomen op aan eten, blijkt uit het jaaroverzicht van statistiekbureau INEC, het CBS van Ecuador. En dat terwijl hele redelijke maaltijden al vanaf anderhalve dollar te krijgen zijn in de ontelbare simpele eettentjes die het land rijk is.

Daar waar de gemiddelde Nederlander 15,8% van zijn inkomen besteedt aan eten, ligt dat cijfer voor de gemiddelde Ecuadoraan op 24,4%. De armste Ecuadoranen besteden zelfs meer dan 40% van hun maandinkomen aan voedsel.

Geld opeten
Lage voedselprijzen
Toch zijn groenten, fruit, brood en rijst in Ecuador erg goedkoop. Zo kost een kilo bananen in de supermarkt 32 dollarcent en voor de lokale bevolking is dat op de markt nog goedkoper te krijgen. Brood wordt zwaar gesubsidieerd en ik ben dan ook elke keer weer verbaasd als ik zie hoe weinig ik moet afrekenen voor een vol mandje.

Maar aangezien het gemiddelde gezinsinkomen in Ecuador niet meer dan 893 dollar bedraagt, neemt voedsel ondanks de naar onze maatstaven lage prijzen een enorme hap uit het budget.

Gebrek aan spaarzin
Sparen doet maar iets meer dan de helft van de Ecuadoranen. En degenen die sparen, zetten gemiddeld niet meer dan 87 dollar per maand opzij. Dat baart economen zorgen: “Er is geen cultuur van sparen of een goed beheer van het huishoudboekje”, zegt econoom Hugo Villacrés in de krant El Telégrafo.

Voor zover er al spaarzin bestond in Ecuador, is die begin deze eeuw volledig verdwenen. Toen ging het land technisch failliet en was iedereen die spaargeld op de bank had dat in één keer kwijt. In plaats van te sparen geeft daarom nu ruim 40% van de huishoudens maandelijks meer geld uit dan er binnen komt.

Beter omgaan met geld
Villacrés vindt dat dat moet veranderen: “Te veel mensen vertrouwen op plastic geld en velen doen hun dagelijkse boodschappen in het winkeltje op de hoek, terwijl grotere hoeveelheden in één keer inkopen uiteindelijk een gunstiger prijs oplevert.” De econoom pleit daarom voor lessen op middelbare scholen in het omgaan met geld.

Ik wens hem daar veel succes bij, want als er nou iets mist in de Ecuadoraanse volksaard dan is het wel plannen en vooruit denken. En wees eens eerlijk, wie gebruikt er nou zijn gezonde verstand als zijn maag knort?