De rust is deze donderdagochtend weer even teruggekeerd in Cuenca. Na de felle protesten van gisteren tegen de gehate brandstofmaatregel van president Moreno en de politieke klasse in het algemeen, zijn vrijwilligers samen met overheidsdiensten puin aan het ruimen en aan het schoonmaken in de historische binnenstad.

 

20191010_085207

Foto: Arjan Meesterburrie

De wegblokkades van demonstranten binnen de stad zelf zijn vrijwel allemaal opgeheven en op een klein stukje binnenstad na kunnen auto’s zich weer vrij bewegen. Ook taxi’s rijden weer, maar bussen nog nauwelijks.

Wel zijn er nog altijd barricades op de toegangswegen naar de stad en blijven alle scholen vandaag en morgen uit voorzorg nog gesloten. Het tekort aan gasflessen is momenteel voor veel mensen de grootste zorg. Eten is er dankzij de luchtbrug met Quito weer genoeg, ondanks dat Cuenca over de weg al een week niet meer bereikbaar is.

De demonstraties van indianen, studenten, taxi- en buschauffeurs en arbeiders van gisteren verliepen volgens politieagenten die ik vanmorgen sprak in het historische centrum grotendeels vreedzaam.

Maar uiteindelijk ontaardden de protesten toch weer in geweld door een kleine groepen radicalen. Zij sloopten stenen uit de straten en stoepen om de politie mee te bekogelen en ook gingen enkele stoplichten tegen de vlakte. Er werd traangas ingezet en toen de avondklok rondom overheidsgebouwen en strategische gebouwen in ging werd het langzaam rustig op straat.

FB_IMG_15707093880892759

Foto: Anita Patricia J/Facebook

 

FB_IMG_15707093841224823

Foto: Anita Patricia J/Facebook

Deze donderdagochtend zijn vrijwilligers samen met overheidsdiensten letterlijk puin aan het ruimen en de straten aan het schoon boenen. Er heerst een gelaten sfeer op straat met veel politieagenten op de been in afwachting wat de komende dagen allemaal nog komen gaat.

Overheidsgebouwen zoals die van het provinciale bestuur worden streng bewaakt, maar in de ochtend waren er nog geen demonstranten op de been en stond de politie rustig met elkaar en de voorbijgangers te keuvelen.

20191010_085312(1)

Foto: Arjan Meesterburrie

Er is nog altijd geen oplossing in zicht voor de patstelling in Ecuador. De regering houdt vast aan het gehate bezuinigingspakket en nog geen enkele demonstrant die ik zelf gesproken heb of op het nieuws voorbij heb zien komen is van plan op te geven totdat de maatregelen weer in worden getrokken.

Inmiddels zijn er al berekeningen gemaakt dat alle protesten al meer schade aan de economie hebben gedaan dan het afschaffen van de subsidie op benzine en diesel oplevert. En die teller blijft nog wel even open gezien het feit dat de sociale onrust nog lang niet voorbij is.

Het dodental van de protesten is inmiddels opgelopen tot vijf. Onder de doden is ook een leider van de indianenbeweging CONAIE.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Ondertussen kreeg ik leuk nieuws van de groep van zo’n 35 toeristen die al een week vastzit in het indianenstadje Guamote. Zij werden gisteren uitgenodigd voor een dansavond van de lokale bevolking. Een mooie ervaring in deze situatie, want weg kunnen ze er nog altijd niet.

IMG-20191010-WA0000

Foto: Gerard Smink