Ecuador gaat de torenhoge subsidies op gas afbouwen. Nu kost een volle gasfles voor huishoudelijk gebruik nog slechts $ 1,60 terwijl de marktprijs rond de $ 20 bedraagt. President Correa wil ons vanaf 2016 zoveel mogelijk elektrisch laten koken om volop gebruik te maken van alle nieuwe waterkrachtcentrales. 

Gasfles in onze achtertuin waar we van koken en douchen

Gasfles in onze achtertuin waar we van koken en douchen

Om de maand moet elke Ecuadoraan met een lege gasfles over straat om ´m in te ruilen voor een volle of wachten tot een toeterend vrachtwagentje met gasflessen voor de deur staat en wat extra betalen voor de thuisbezorgservice.

Ecuador koploper subsidies
De torenhoge subsidies op gas zijn ingevoerd in 2003 toen de internationale energieprijzen omhoog vlogen en de toenmalige regering vond dat de grotendeels arme bevolking wel toegang moest houden tot energie.

Ook in andere latinolanden, zoals bijvoorbeeld Brazilië, zijn er subsidies op gas, maar nergens zijn ze zo hoog als in Ecuador. De regering Correa heeft laten berekenen dat het grootste deel van de subsidies bij de rijken terecht komen, omdat die nou eenmaal het meeste energie gebruiken.

Van al het gas dat in Ecuador wordt gebruikt moet ruim driekwart worden geïmporteerd. De subsidies vormen dan ook een enorme kostenpost voor de regering. Jaarlijks wordt er bijna $ 4 miljard aan uitgegeven.

Gas voor bedrijven 15 keer zo duur
De subsidies op gas zijn er overigens alleen voor huishoudens, bedrijven moeten juist méér betalen dan de marktprijs. Op dit moment $ 23,- Zoals vrijwel ieder bedrijf sloten we in het restaurant van mijn vrouw ook gewoon consumentengasflessen aan.

Maar de inspectie controleert de laatste weken streng en daardoor zijn alleen in Cuenca al tientallen restaurants tijdelijk gesloten, dus ook wij zijn nu overgestapt op de ruim 15 keer zo dure gasflessen voor het bedrijfsleven.

Overstappen op elektriciteit
Nu er overal in Ecuador volop waterkrachtcentrales worden aangelegd wil Correa dat we vanaf 2016 elektrisch gaan koken. Bij het inruilen van een gasfornuis krijgt iedereen die een elektrisch fornuis aanschaft de eerste 60 kilowattuur gratis en gas wordt dan alleen nog maar verkocht tegen de marktprijs.

waterkrachtcentrale

Critici hebben al berekend dat een gemiddelde familie nu met een gasfles van $ 1,60 zo´n twee maanden kan koken, terwijl elektrisch koken naar schatting $ 8,- per maand gaat kosten.

Eerder heeft niemand het dan ook aangedurfd de subsidies op gas ter discussie te stellen. Maar omdat Rafael Correa zich normaal gesproken niet meer druk hoeft te maken om zijn herverkiezing, kan hij nu wél het economisch noodzakelijke doen.