In de jungle in het noorden van Ecuador heeft de Colombiaanse rebellengroep FARC een Ecuadoraanse militair gedood. Bij dat gevecht kwamen ook vijf rebellen om. “Niet te tolereren dat een Ecuadoraanse militair het leven moet laten vanwege een intern conflict in ons buurland”, zegt minister Patiño van Buitenlandse Zaken. Hij roept Colombia op de grens beter te controleren. 

“We weten dat er het nodige wordt gedaan, maar dit geeft aan dat het nog steeds onvoldoende is. Er moet een grotere aanwezigheid en alertheid bij de grens zijn van de kant van de Colombiaanse regering, zodat er geen gewapende rebellengroepen meer kunnen invallen op ons grondgebied.”

Militair Ecuador

Ecuador heeft handen vol aan grensbewaking
Zijn collega-minister María Fernanda Espinosa van Defensie toonde met een hele reeks harde cijfers aan dat Ecuador de laatste jaren de handen al meer dan vol heeft aan het bewaken van de 600 kilometer lange noordgrens met Colombia:

“Tussen 2010 en nu hebben we 10.500 grondpatrouilles ingezet, zijn 68 maritieme controle-operaties uitgevoerd en in totaal 13.795 aan surveillance-vlieguren gemaakt.”

In het grensgebied dat uit moeilijk doordringbaar oerwoud bestaat slaan FARC-strijders vaak tijdelijke militaire bases op, worden illegaal coca-bladeren verbouwd en worden regelmatig burgers gedood.  

FARC opende vuur op Ecuadoraanse patrouille
Het incident van gisteren vond in de vroege ochtend plaats, om 05.45 uur. Een patrouille van het Ecuadoraanse leger stuitte op eigen grondgebied op de rebellen. Toen hen werd gevraagd zich over te geven opende de FARC-strijders het vuur.

Bij het gevecht dat daarop volgde kwamen de 28-jarige Ecuadoraanse commandant Diego Armando Maldonado Gómez om het leven en ook vijf Colombiaanse rebellen. Twee FARC-strijders konden worden gearresteerd.

“Wij zullen meedogenloos zijn in het verdedigen van ons grondgebied en het leven van onze militairen”, waarschuwde minister Patiño getergd op een persconferentie over het incident.

Persco

Eerdere incidenten
In 2008 leidde een aanval van het Colombiaanse leger op een FARC-kamp in het gebied tot een groot diplomatiek conflict tussen Ecuador en Colombia. Bij die aanval werd de belangrijke FARC-leider Raúl Reyes gedood, maar Ecuador was ziedend dat die actie op Ecuadoraans grondgebied plaatsvond.

Ook de laatste maanden waren er twee incidenten. In maart vernietigde het Ecuadoraanse leger twee in allerijl ontvluchte kampementen van de FARC en afgelopen april is een Ecuadoraanse legerhelikopter beschoten door de rebellen.

Ook Ecuador hoopt daarom van harte dat de FARC en de Colombiaanse regering snel tot een vredesakkoord komen. Maar wordt toch echt meer actie van het Colombiaanse leger in het grensgebied verwacht.

—————————————————————————————–
Lees hier meer over het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de FARC:
Vrede Colombia dichterbij na landbouwakkoord met FARC
Einde wapenstilstand FARC