Hugo Chávez is niet dood, maar leeft voort in het hart van elke Venezolaan, in elk bord eten en in elke glimlach van een kind. Op de staatstelevisie, voor veel kranten en via de hashtag #VivaChávezporsiempre is ‘El Comandante’ nog springlevend. “HASTA LA VICTORIA SIEMPRE” en “CHÁVEZ SOMOS TODOS” zijn dan ook de leuzen van zijn trouwe aanhang.

Image

De nationale rouwperiode van zeven dagen lijkt eigenlijk nog te kort om alle emoties te kanaliseren. Sinds de dood van Chávez gisteravond is aangekondigd exploderen radio, televisie en de social media zowat van liefdesverklaringen van politieke bondgenoten en het volk dat hem op handen draagt.

Bedankt voor de wijze lessen!
“Leider, vader, meester, u zal altijd in onze harten zijn. Bedankt geliefde commandant voor al uw wijze lessen”, hoorde ik net een bloedmooie en tot tranen geroerde Venezolaanse vrouw roepen op één van de centrale pleinen in Caracas.

Het lichaam van Chávez is aan het eind van de Venezolaanse ochtend op opvallend ingetogen wijze tussen de mensenmassa’s door naar de militaire academie in de hoofdstad overgebracht.

Geen Fortuyn-achtige taferelen van bloemengooiende en applaudisserende mensen, maar rustig met de kist  meelopende latino’s én veel mensen die op enige afstand tranen met tuiten huilen.

Presidentiële drukte
De presidenten van Argentinie, Uruguay en Bolivia zijn in alle vroegte al aangekomen in Venezuela om daar mee te rouwen met het volk. In hun eigen landen, net als hier in Ecuador is ook een nationale rouwperiode van drie dagen afgekondigd.

Chávez is dan ook tot ver over de Venezolaanse grenzen een belangrijke leider en inspirator geweest van het Latijns-Amerikaanse volk. Zoals Morales het verwoordt:

“We zijn heel verdrietig om de dood van onze zorgzame broer, die vocht voor het Grootse Vaderland. We hebben pijn en zijn gebroken, maar de bevrijding van niet alleen het Venezolaanse volk, maar van alle Latijns-Amerikanen moet doorgaan!”

Chavisme leeft voort
Daarmee is Chávez dan wel dood, maar het chavisme en zijn socialistische revolutie voorlopig nog lang niet. Hoe blij de oppositie en de rijke en liberalere Venezolanen ook zijn dat de totalitaire Chávez eindelijk zijn laatste adem heeft uitgeblazen.