Hoe goed zijn de Zuid-Amerikaanse voetbalploegen nu echt op hun eigen continent? Omdat ik vrijwel de hele WK-kwalificatie op de voet heb gevolgd hierbij mijn ‘Eerste Hulp bij WK-Pool Invullen’ voor Argentinië, Chili, Colombia, Uruguay en Ecuador. Schrijver dezes is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van deze adviezen.

Image

Argentinië: Overtuigende finalist met superster Messi
De Argentijnen hebben behalve een geweldige aanval met Messi, Di María, Agüero en Higuaín gewoon een hele degelijke ploeg. Waarin Brazilië en Nederland zich als ze in vorm zijn nogal eens willen verliezen in al te frivool voetbal, koppelt Argentinië de Zuid-Amerikaanse aanvalslust aan Italiaans aandoende degelijkheid. De loting zit met Bosnië, Iran en Nigeria en in de achtste finales waarschijnlijk ook niet een al te sterke tegenstander erg mee.

De laatste maanden niet in al te beste vorm verkerende Lionel Messi lijkt ontspannen toe te leven naar het WK en toonde zich in de laatste oefenwedstrijd weer het van voetbal genietende jochie. Hij gaat de hooggespannen verwachtingen helemaal waarmaken op het WK. En we herinneren ons allemaal hoe Angel di María vorige maand de beste man op het veld was bij de Madrileense Champions League-finale. En dat opgeteld bij het feit dat de Argentijnen bekend zijn met de omstandigheden in buurland Brazilië betekent dat jullie Argentinië gerust op kunnen schrijven voor de finale.

Mijn voorspelling:
Argentinië – Bosnië 2-1
Argentinië – Iran 5-1
Argentinië – Nigeria 1-1

Chili: Overleeft door pech met loting groepsfase niet
Chili heeft een hele aardige ploeg met Barcelona-aanvaller Alexis Sánchez als gevaarlijkste speler, maar het is zeker ook geen wonderelftal. Het Nederlands elftal kán zomaar van de Chilenen verliezen, maar is wat mij betreft toch de lichte favoriet. Wij vinden Clasie of De Guzman op het middenveld misschien te licht voor WK-niveau, maar de Chilenen moeten daar voorlopig Twente-speler Felipe Gutiérrez opstellen vanwege de blessure van één van hun twee sterspelers Arturo Vidal. Toch ook geen wereldtopper.

De Chilenen stelde pas op de laatste speeldag van de WK-kwalificatie deelname in Brazilië veilig. Onderweg verloren ze onder meer met 4-0 van Uruguay, met 4-1 van Argentinië en met 1-0 van het zwakke Péru. Chili werd helemaal opgehemeld na de op zich hele knappe oefenwedstrijd in november tegen Engeland (2-0 op Wembley), maar dat kwam mijns inziens toch vooral omdat de Engelsen een heel matig elftal hebben.

Als Chili wat meer geluk had gehad met de loting dan was de tweede ronde zeker mogelijk geweest, maar in de poule met Spanje en Nederland gaan ze het net niet redden.

Mijn voorspelling:
Chili – Australië 2-0
Chili- Spanje 1-2
Chili – Nederland 1-2

Colombia: Achtste finales eindstation zonder Falcao
Zonder de absolute sterspeler Radamel Falcao zijn de kansen op Colombiaans succes een stuk kleiner geworden. Hij gaf het behoorlijk goede team net dat beetje extra dat nodig is om echt ver te komen op het WK. Tijdens de kwalificatie speelde Colombia heel wisselvallig met uitschieters als een 4-0-overwinning op Uruguay en een 3-1-uitzege op Chili, maar ook zeperds als een nederlaag en een gelijkspel tegen Venezuela, het zwakste voetballand van het continent.

Ondanks het afhaken van de toch niet op tijd herstelde Falcao herbergt de selectie met onder andere James Rodríguez, Fredy Guarín en Jackson Martínez nog wel heel wat kwaliteit en komen ze de poulefase zeker door. Maar daarna treffen ze waarschijnlijk Uruguay of Italië en die beide ploegen schat ik toch wat sterker in.

Mijn voorspelling:
Colombia – Griekenland 2-0
Colombia – Ivoorkust 1-1
Japan – Colombia 1-2

Uruguay: IJzersterk team kan opnieuw verrassen
Vier jaar geleden haalde het piepkleine Uruguay verrassend de halve finale en dat kan zomaar weer gebeuren. De beste speler van toen – Diego Forlán – is inmiddels op leeftijd, maar Luis Suárez en Edinson Cavani zijn er na Zuid-Afrika alleen maar sterker op geworden.

De WK-kwalificatie verliep moeizaam, maar toen het er op het eind om ging werd eerst Colombia met 2-0 verslagen in de beste voetbalwedstrijd die ik de afgelopen tijd heb gezien en daarna Argentinië met 3-2.

De loting zat met Italië, Engeland en Costa Rica als tegenstanders niet echt mee, maar toch zullen de Uruguayanen met hun ijzersterke mentaliteit die Groep des Doods wel overleven en daarna  in één moeite doorstomen naar de kwartfinale. Dat wordt denk ik hun eindstation, maar ik sluit niet uit dat ze daarna nóg verder komen.

Mijn voorspelling:
Uruguay – Costa Rica 4-1
Uruguay – Engeland 2-1
Uruguay – Italië 1-0

Ecuador: Overleeft voor tweede keer in historie de groepsfase
In Zuid-Afrika was Ecuador er niet bij, maar vier jaar eerder schreef ‘La Tri’ geschiedenis door voor het eerst de achtste finales te halen. Na een poule met Duitsland, Polen en Costa Rica te overleven was Engeland toen met 1-0 te sterk. Nu verwacht ik dat Ecuador opnieuw strandt in de achtste finale.

De Ecuadoranen hebben net als Nederland op een niveautje hoger een sterke aanval en een zwakke verdediging. Ze kunnen delen van wedstrijden echt imponeren, maar het daarna even klungelig weer helemaal weggeven. De ijzersterke spits Felipe Caicedo, de watervlugge middenvelder Jefferson Montero en Manchester United-speler Antonio Valencia zijn de beste spelers.

Op het WK wordt de eerste wedstrijd tegen Zwitserland echt gelijk de sleutelpartij. Tegen de andere tegenstanders staat het resultaat al min of meer vast: winst op Honduras en verlies tegen Frankrijk. ‘Mijn’ Ecuador gaat op doelsaldo de volgende ronde halen, maar gaat daarin dan kansloos ten onder tegen Argentinië.

Mijn voorspelling:
Ecuador – Zwitserland 1-1
Ecuador – Honduras 3-1
Ecuador – Frankrijk 1-2

Succes met de WK-pools!
In de hoop dat ik me na afloop van het WK niet volkomen belachelijk heb gemaakt met mijn voorspellingen als Chili wereldkampioen blijkt te zijn geworden en de Argentijnen in de eerste ronde uitgeschakeld, wens ik jullie allemaal veel plezier met het invullen van de WK-pools.