De vrijheid in Ecuador is het afgelopen jaar afgenomen, constateert de Amerikaanse waakhond voor democratie ‘Freedom House’. Volgens het rapport Freedom in the World 2013 is het nieuwe politieke partijen moeilijk gemaakt zich te registreren en is de formule om de parlementaire zetels te verdelen veranderd in het voordeel van de regeringspartij van Rafael Correa.

Ecuador is na de verslechtering van de politieke rechten nog altijd ingedeeld in de klasse ‘gedeeltelijk vrij’ tussen landen als Egypte, Georgie en Pakistan en andere landen in de regio als Colombia, Venezuela en Bolivia.

Rapport van Freedom House

Zetelverdeling in voordeel Correa
Ecuador voerde dit jaar de methode d’Hondt in voor de verdeling van restzetels. Die methode pakt gunstiger uit voor grote partijen. Volgens ‘Freedom House’ wordt daarmee de macht bevoordeeld en is het dus een verslechtering van de democratie. Maar dat is wat overdreven als je weet dat ook landen als Belgie, Finland en Zwitserland die methode gebruiken.

Drempel bij registratie nieuwe partijen
Daarnaast constateert de Amerikaanse organisatie ‘onvolkomenheden’ bij de registratie van nieuwe politieke partijen. Zo besloot de Centrale Kiesraad (CNE) om opnieuw alle handtekeningen van politieke partijen te beoordelen, nadat ze eerder al waren goedgekeurd.

Hoewel dat inderdaad een wellicht onnodige drempel is, zijn er voor zover mij bekend geen serieuze partijen door uitgesloten voor de komende verkiezingen.

Veroordeling El Universo
Freedom House tikte Ecuador eerder dit jaar ook al op de vingers vanwege gebrekkige persvrijheid. Rafael Correa won toen een rechtszaak tegen de drie eigenaren en een columnist van oppositiekrant El Universo.

Zij werden veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 40 miljoen dollar boete vanwege smaad, omdat ze grote vraagtekens hadden gezet bij het optreden van het leger tijdens een uit de hand gelopen staking van politie-officieren in september 2010. Volgens Correa was er toen een coup tegen hem gaande en was de inzet van het leger hard nodig om de orde te herstellen.

De president verleende de El Universo-eigenaren uiteindelijk pardon, want hij stelde dat de door hemzelf aangespannen rechtszaak ging om waarheidsvinding en niet om mensen te arresteren. Maar het intimiderende signaal dat daar vanuit ging was voor ‘Freedom House’ reden genoeg om de persvrijheid in Ecuador in twijfel te trekken.

Gebrekkige persvrijheid?
Eerlijk gezegd heb ík het idee dat iedereen kan schrijven wat ‘ie wil, maar dat zal ik de komende jaren wel gaan merken. Laat ik maar de proef op de som nemen door keihard te stellen dat er door het wanbeleid van Rafael Correa en zijn regering hier dit jaar wéér geen Elfstedentocht verreden kan worden.